Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ
Χίλιοι τόνοι επικίνδυνης τέφρας που προέρχονται από την καύση των νοσοκομειακών αποβλήτων στη χωματερή Ανω Λιοσίων βρίσκονται τσουβαλιασμένοι σε μια αποθήκη!
Το σημείο όπου συγκεντρώνονται βαρέλια και τσουβάλια με τέφρα.
Αποτελούν μια τοξική «βόμβα», που απειλεί τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Για τους κινδύνους έχουν ενημερωθεί άπαντες οι αρμόδιοι.
Αυτό το έγκλημα διαρκείας, που σήμερα αποκαλύπτει η «Κ.Ε.», εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της λογικής που διέπει τη διαχείριση (;) των επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι τα αλλεπάλληλα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων δεν μας έβαλαν μυαλό.
Τα τσουβάλια με την «ιπτάμενη» τέφρα και, κάτω, τα βαρέλια με την καθιζάνουσα τέφρα. Πάνω από 50 τόνοι «αποθηκεύονται» έτσι κάθε μήνα.
*«Η τέφρα που έχουμε αποθηκεύσει μέχρι σήμερα αποτελείται από 500 τόνους ιπτάμενης και άλλους 500 καθιζάνουσας τέφρας», μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος Σύψας, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων του Ενιαίου Σύνδεσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ).
Τα είδη της τέφρας
Εκτεθειμένοι, χωρίς καμία προφύλαξη, οι εργαζόμενοι στη μονάδα.
* Ως «ιπτάμενη» αναφέρεται η τέφρα που συγκεντρώνεται στα σακόφιλτρα, τα ειδικά φίλτρα στις καπνοδόχους της δίδυμης μονάδας του αποτεφρωτήρα: «Η τέφρα που πιάνουν τα φίλτρα είναι λεπτόκοκκοι, έχει βαρέα μέταλλα και σύμφωνα με επιστημονικές αναλύσεις εντάσσεται στα επικίνδυνα απόβλητα. Μαζεύουμε τη σκουριά σε τσουβάλια και τα αποθηκεύουμε όπου βρούμε μέσα στην εγκατάσταση», παραδέχεται ο Κ. Σύψας.
* Το δεύτερο είδος τέφρας είναι η «καθιζάνουσα», η οποία ξεπλένεται για να κατέβει η θερμοκρασία της. Αυτή η τέφρα θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη, αλλά ο ΕΣΔΚΝΑ δεν διαθέτει τις εγγυήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες που να διαβεβαιώνουν ότι αυτό το είδος της σκουριάς μπορεί να εναποτεθεί στο περιβάλλον με ασφάλεια. Ετσι, λοιπόν, εξαιτίας της υγρασίας που έχει, συγκεντρώνεται σε βαρέλια.
Η παραγόμενη τέφρα καλύπτει το 15 με 20% της εισαγωγής νοσοκομειακών αποβλήτων στον αποτεφρωτήρα. Αν υπολογίσουμε, λοιπόν, ότι 300 τόνοι επικίνδυνα μολυσματικά απόβλητα αποτεφρώνονται κάθε μήνα, τότε μιλάμε για την παραγωγή περίπου 50 τόνους τέφρας και των δύο κατηγοριών.
*«Δεχόμαστε νοσοκομειακά από 160 συμβεβλημένες μονάδες», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ και δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης και συμπληρώνει: «Ο ανάδοχος των υπηρεσιών στη μονάδα έχει υποβάλει αίτημα στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την εξαγωγή της τέφρας σε ειδική μονάδα επεξεργασίας επικινδύνων αποβλήτων στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Ακόμη δεν έχει πάρει απάντηση».
Η μονάδα για την αποτέφρωση των νοσοκομειακών αποβλήτων στα Ανω Λιόσια.
Μία κοινοπραξία από τρεις εταιρείες, ΑΚΤΩΡ, ΑΡΣΗΣ και ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ, είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της μονάδας.
*«Για να είμαστε ειλικρινείς, αργήσαμε κι εμείς. Πιστεύαμε ότι ο διαγωνισμός με τον οποίο αναθέσαμε σε ιδιώτες τη λειτουργία της μονάδας (περιλαμβάνει και την υποχρέωση για μεταφορά της τέφρας στο εξωτερικό) θα ολοκληρωνόταν με πιο σύντομες διαδικασίες. Ομως, με τις ενστάσεις και τις δικαστικές διαμάχες ξεκίνησε ένα ατέλειωτο αλισβερίσι μεταξύ των εργολάβων. Μέχρι να τελεσιδικήσουν οι προσφυγές, πέρασε καιρός κι εμείς καταληφθήκαμε λίγο από την αναβλητικότητα του Δημοσίου. Ετσι, βάζαμε την τέφρα σε τσουβάλια. Δεν διαχέεται πουθενά, αλλά δεν είναι και η καλύτερη εικόνα. Επρεπε να την είχαμε εξάγει πριν από 2 με 3 χρόνια», ομολογεί τώρα ο Κ. Σύψας.
Η συγκέντρωση της επικίνδυνης τέφρας συνιστά καθαρή περίπτωση «πέναλτι». Εχουν επισημανθεί, όμως, και αρκετά «φάουλ» από αυτοψία του Συνηγόρου του Πολίτη που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο:
*«Σε κάποιες υγειονομικές υπηρεσίες δεν γινόταν ορθή συσκευασία των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ). Εχουν τραυματιστεί εργαζόμενοι της εγκατάστασης από χρησιμοποιημένες βελόνες και αιχμηρά αντικείμενα τα οποία δεν είναι τοποθετημένα σε άκαμπτα δοχεία, όπως προβλέπεται.
Σε πολλές περιπτώσεις οι σακούλες, οι οποίες είναι τοποθετημένες εντός των χαρτοκιβωτίων, δεν δένονται με προφανείς κινδύνους» καταγράφεται στην σχετική έκθεση και συνεχίζει:
Απόβλητα σε υπόνομο
*«Οι εκπλύσεις των δαπέδων των θαλάμων ψύξης-αποθήκευσης των ΕΙΑ θα έπρεπε να συγκεντρώνονται και να οδηγούνται προς αποτέφρωση, καθώς περιέχουν ρυπαντικό και μικροβιακό φορτίο. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα υγρά αυτά απόβλητα οδηγούνται σε κανάλι ομβρίων υδάτων που είναι κατασκευασμένο παράλληλα προς την οδό πρόσβασης στον κεντρικό αποτεφρωτήρα του ΕΣΔΚΝΑ».
*«Υπήρχαν διαρροές υγρών σε σημεία της εγκατάστασης και μαζί με υγρά απόβλητα από εκπλύσεις δαπέδων οδηγούνταν σε εσχαρωτό κανάλι και από εκεί, μέσω απλής δεξαμενής, στο παραπάνω κανάλι ομβρίων».
* Οι εργαζόμενοι, όμως, κινδυνεύουν και κατά τη διαδικασία συγκέντρωσης της επικίνδυνης τέφρας, όπως αποτυπώθηκε από τον φωτογραφικό φακό της «Κ.Ε.»!
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 08/07/2007
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου