ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

«Δεν φτάνει που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι»... Η γνωστή παροιμία ταιριάζει γάντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που υπόσχεται για μετά τις εκλογές. Η αποκάλυψη της σχεδιαζόμενης κλοπής των συντάξεων, μέσα από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, έρχεται απρόσμενα από τις... Βρυξέλλες.

Μελέτη της Eurostat, η οποία συγκρίνει τα συνταξιοδοτικά συστήματα στις χώρες - μέλη της Ε.Ε. αποκαλύπτει ότι μετά την Ισπανία, η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία το Δημόσιο πληρώνει τα λιγότερα χρήματα σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας, ενώ οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος.

Η έκθεση «Κοινωνική Προστασία στην Ευρωπαϊκή Ενωση» προσπαθεί να εντοπίσει τα «κακά» των συνταξιοδοτικών συστημάτων αλλά και των συστημάτων κοινωνικών παροχών.

Τα στοιχεία που παραθέτει αποκαλύπτουν δύο «αλήθειες» που ανατρέπουν όλα τα επιχειρήματα που έχουν μέχρι τώρα κινητοποιηθεί για να δικαιολογηθούν οι επώδυνες «μεταρρυθμίσεις» που ετοιμάζει η Ν.Δ. εφόσον κερδίσει τις εκλογές:

*Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το κράτος «μεταρρυθμιστής» είναι ο βασικός αίτιος της κακοδαιμονίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η κρατική συμμετοχή υπολογίζεται στα 1.282,8 ευρώ ανά έλληνα πολίτη, έναντι 2.396,3 ευρώ μέσων κρατικών ενισχύσεων ανά κάτοικο στην ευρωζώνη.

Τα χρωστούμενα

Στα παραπάνω ποσά δεν προσμετρώνται τα χρωστούμενα του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία φτάνουν, σύμφωνα με μετρήσεις της ΓΣΕΕ, τα 7 δισ. ευρώ.

Τα πιο πολλά χρήματα επενδύει η Δανία (8.007,4 ευρώ ανά κάτοικο). Ακολουθούν οι Σουηδία (5.597,3 ευρώ), Ιρλανδία (3.841,6 ευρώ), Βρετανία (3.804,3 ευρώ) και Φιλανδία (3.729,5 ευρώ). Ακόμη και η Πορτογαλία διαθέτει περισσότερα χρήματα απ' ό,τι η Ελλάδα (1.461,3 ευρώ ανά κάτοικο), ενώ η Κύπρος δαπανά 1.862,9 ευρώ για κάθε πολίτη της χώρας.

Παρόμοια είναι η εικόνα αν συγκριθούν τα ποσά ως αναλογία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της κάθε χώρας: Το κράτος στη Δανία δίνει ως εισφορές το 21,9% του ΑΕΠ, στη Σουηδία το 17,9%, Στη Φιλανδία το 12,8%. Στην Κύπρο το 10,9% και στην Ελλάδα μόνο το 8,4% του ΑΕΠ. Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται μόνο δύο κράτη της ευρωζώνης, η Ισπανία με 6,5% και η Ολλανδία με 6,4% του ΑΕΠ να πηγαίνει από το κράτος στα ταμεία.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αιτία των σημερινών προβλημάτων του ασφαλιστικού αλλά και συνολικά του συστήματος κοινωνικής προστασίας (συντάξεις αναπηρίας, χηρείας, επιδόματα κ.λπ.) εντοπίζεται στην πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλα κράτη εισφορά του κράτους. Δεν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του ποσού που καταλήγει για συντάξεις και τις υπόλοιπες παροχές, αφού στατιστικά ο «λογαριασμός» για τις κοινωνικές δαπάνες του κράτους είναι κοινός.

Ως αναλογία στο σύνολο, το κράτος μετέχει με το 30,5% των κοινωνικών δαπανών, έναντι του 37,5% που δίνουν κατά μέσο όρο τα ευρωπαϊκά κράτη. Να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό στη «φιλελεύθερη» Βρετανία φτάνει το 49,7%.

Ποιοι συμπληρώνουν το ποσό που λείπει; Το 37,3% δίνουν οι εργοδότες έναντι 38,6% μέσου όρου στην Ε.Ε. (η αναλογία έχει μάλιστα μειωθεί από 38,2% το 2000).

Αντίθετα, οι έλληνες εργαζόμενοι επιβαρύνονται όλο και περισσότερο: συνολικά με 23,5% (από 22,6% το 2000) όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. βρίσκεται στο 20,8%.

Ανισότητα

Εργαζόμενοι που απολαμβάνουν διπλάσιους μισθούς σε σχέση με τους ελληνικούς επιβαρύνονται με πολύ πιο χαμηλές εισφορές: στη Δανία 19,6%, στην Ιρλανδία 14,5% και στη Μεγάλη Βρετανία 16,2%.

Να επισημανθεί επίσης ότι και στα υπόλοιπα κράτη που οι μισθοί είναι πιο κοντά στους ελληνικούς, οι εισφορές είναι επίσης χαμηλές: στην Πορτογαλία φτάνουν στο 15,7% του συνόλου και στην Ισπανία στο 16,4%.

Σε απόλυτους αριθμούς, η συνολική δαπάνη κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα φτάνει στα 4.217 ευρώ ανά άτομο, εκ των οποίων τα 992,5 βγαίνουν από την τσέπη του εργαζόμενου.

*Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι σχετικά χαμηλό είναι το διαχειριστικό κόστος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας στην Ελλάδα: κοστίζει ετησίως 1,34 δισ. ευρώ ή 121 ευρώ ανά Ελληνα, έναντι 231,7 ευρώ ανά κάτοικο κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.