To 80% επιχειρήσεων του κλάδου υγείας βελτίωσαν τα αποτελέσματα του 2005(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Τα αποτελέσματα 170 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας εμφανίζουν αύξηση του συνολικού κύκλου εργασιών κατά 19,4%, στα 1,47 δισ., με 8 στις 10 επιχειρήσεις να βελτιώνουν τις επιδόσεις του 2005.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Hellastat για τον κλάδο των υπηρεσιών υγείας, σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, οι 9 στις 10 έχουν θετικά αποτελέσματα, τα οποία ανέρχονται σε 252,3 εκ., αυξημένα κατά 27% από το 2005.
Τα καθαρά προ φόρων κέρδη ενισχύονται το 2006 κατά 39%, σε 164 εκ., με μόλις 22 ζημιογόνες επιχειρήσεις. Ο κλάδος βρίσκεται σε τροχιά βελτίωσης της κερδοφορίας του την τελευταία 3ετία, καθώς το μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους εκτιμάται σε 11,9% το 2006, από 8,1% το 2004.
Kινητικότητα στον κλάδο

Έντονη κινητικότητα χαρακτήρισε τον κλάδο των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας το 2006, τάση που αναμένεται να επικρατήσει και το 2007. Οι πυλώνες ανάπτυξης που καθορίζουν τα επενδυτικά πλάνα των εταιρειών του κλάδου συνίστανται σε:
1. Γεωγραφική ανάπτυξη στην ελληνική επικράτεια, είτε μέσω εξαγορών μικρότερων περιφερειακών μονάδων και κέντρων υγείας, είτε μέσω δημιουργίας νέων κλινικών, διαγνωστικών κέντρων,
2. Είσοδο σε εξειδικευμένους τομείς (μαιευτήρια, μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης, βλαστοκύτταρα),
3. Επενδύσεις σε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, όπως η ρομποτική χειρουργική,
4. Επέκταση σε αγορές του εξωτερικού, ιδιαίτερα σε βαλκανικές χώρες, οι οποίες εμφανίζουν και τις σημαντικότερες ελλείψεις σε υποδομές υγείας.
Πλέον οι επιχειρηματικές συνεργασίες επεκτείνονται και μεταξύ των κορυφαίων επιχειρηματικών σχημάτων, τα οποία επιδιώκουν την εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας και κοινή ανάπτυξη μέσω των υποδομών τους. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η εξαγορά του 24,83% του μετοχικού κεφαλαίου του μαιευτηρίου Μητέρα από το Υγεία, με το πρώτο ωστόσο να διατηρεί τη νομική και διοικητική αυτοτέλειά του. Επίσης, ο Όμιλος Euromedica το 2006 απέκτησε το 5% του Ιασώ, με σκοπό μελλοντική συνεργασία, αν η συμμετοχή ανέλθει στο 10%, ενώ ο γερμανικός όμιλος Asklepios, μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στο χώρο της υγείας, απέκτησε το 8,33% του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, με ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση της συμμετοχής στο άμεσο μέλλον. Μέσω της συνεργασίας αυτής το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών επιδιώκει να αποκτήσει την τεχνογνωσία διαχείρισης κέντρων αποκατάστασης, ιδίως σε ογκολογικά περιστατικά, καθώς ο εντείνεται ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του Ιατρικού Κέντρου ανακοίνωσε την έκδοση ομολογιακού δανείου 150 εκ., το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεών και τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων που θα καταρτιστούν από κοινού με το γερμανικό όμιλο.
Την ίδια στιγμή, το «βλέμμα» του κλάδου βρίσκεται πάντα σε ξένες αγορές, κυρίως της Ν.Α. Ευρώπης: το Υγεία, σε συνεργασία με τις εταιρείες Ευρωσύμβουλοι και την αγγλική Minmax Health, προτίθεται να ιδρύσει εταιρεία με σκοπό την ανάπτυξη δικτύου τραπεζών βλαστοκυττάρων σε χώρες της Αν. Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Η Euromedica, παράλληλα με την προοπτική εξαγοράς μικρών εγχώριων τοπικών μονάδων, προτίθεται να επεκταθεί σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σκόπια, ενώ το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών δημιούργησε και τρίτο ιατρικό κέντρο στη Ρουμανία (στην πόλη Πλοέστι).
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και οι προσπάθειες για παροχή ευρύτατου φάσματος υπηρεσιών στην εγχώρια αγορά μέσω αναβαθμίσεων, επεκτάσεων, αύξηση της δυναμικότητας κλπ. Αναφέρεται ενδεικτικά, στην περίπτωση του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, η ολοκλήρωση ανακαίνισης της κλινικής στο Περιστέρι και της μετατροπής της κλινικής στη Δάφνη από νεφρολογική σε γενική, η πρόθεση του Ιασώ για δημιουργία κλινικής στον Πειραιά, ο σχεδιασμός της Euromedica για δημιουργία μονάδας αποκατάστασης στην Αττική κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.