Η μεθαδόνη... μεταφέρεται από τον ΟΚΑΝΑ στο ΕΣΥ

Του Γιάννη Κρητικού ( jkritikos@pegasus.gr - ΕΘΝΟΣ)
25/06/2007

Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ σχεδιάζει να εκχωρήσει ο ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών) τη χορήγηση της μεθαδόνης, την ώρα που η λίστα αναμονής όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά έχει φτάσει στα 2.969 άτομα, παρά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες προ διετίας ότι «θα εκλείψουν σε έναν χρόνο οι λίστες της ντροπής».

Αγνωστο παραμένει αν τα νοσοκομεία θα μπορούν να εξυπηρετούν περισσότερο κόσμο στα προγράμματα απεξάρτησης, όσο υπάρχει η γνωστή δυσχέρεια στη στελέχωσή τους.

Μεγάλες, όμως, είναι και οι ελλείψεις προσωπικού στα Κέντρα χορήγησης μεθαδόνης, που εξακολουθούν να λειτουργούν στον ΟΚΑΝΑ και σταδιακά πλέον θα καταργηθούν.

Φέτος έκαναν αίτηση 671 άτομα, τα οποία προστέθηκαν στα 2.298 που είναι στη λίστα αναμονής από προηγούμενα χρόνια.

Με αυτήν την κατάσταση, δεν είναι τυχαίο το γεγονός, όπως αναφέρουν γνώστες του αντικειμένου, ότι ανθεί τον τελευταίο καιρό η «μαύρη αγορά» μεθαδόνης σε χάπια, που η τιμή της έχει ανεβεί κατακόρυφα, ενώ ο ΟΚΑΝΑ χρησιμοποιεί την υγρή μορφή.

Οι οικογένειες των χρηστών βιώνουν απίστευτες τραγωδίες. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχουν χαθεί από μια οικογένεια 3 μέλη, ο πατέρας και τα δύο παιδιά.

Φέτος, στους 1.700 πρώην χρήστες ηρωίνης, που ήδη είχαν ενταχθεί στα προγράμματα θεραπείας με τα φαρμακευτικά υποκατάστατα μεθαδόνη και βουπρενορφίνη, προστέθηκαν άλλοι 300.

Ορισμένοι από αυτούς εντάχθηκαν κατά προτεραιότητα ως γονείς ανήλικων παιδιών, ενώ, όπως εκτιμούν γονείς που μιλήσαμε μαζί τους, κάθε μία από τις περιπτώσεις νέων που θέλουν να ενταχθούν στα προγράμματα έχει ανάγκη άμεσης βοήθειας!

Το έργο των θεραπευτικών κοινοτήτων μεταφέρεται στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ο ισχύων νόμος έχει αφήσει «ανοιχτό παράθυρο» για να ασχοληθούν με προγράμματα απεξάρτησης και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, χωρίς να αποκλείονται ακόμα και... φυσικά πρόσωπα!

Μόνη ασφαλιστική δικλίδα που προβλέπει ο νόμος είναι ότι όποιος ασχολείται με προγράμματα απεξάρτησης, φορέας ή φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να έχει ειδική άδεια από το υπουργείο Υγείας.

Ηδη δημιουργήθηκαν 23 νέες Μονάδες με υποκατάστατα σε κρατικά πλέον νοσοκομεία, κυρίως στην επαρχία, ενώ σταδιακά οι υπάρχουσες μονάδες του ΟΚΑΝΑ από όλο το Λεκανοπέδιο θα ενταχθούν στο ΕΣΥ.

Ο ΟΚΑΝΑ θα είναι πλέον ένας φορέας για τα ναρκωτικά σε εθνικό επίπεδο, που κυρίως θα ασχολείται με την εκπαίδευση του προσωπικού και θα συντονίζει κοινές δράσεις.

Από τις πρώτες μονάδες που δημιουργήθηκαν είναι αυτή του Ρίο, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, που σε πρώτη φάση περιλαμβάνει όσους αναγκάζονταν έως τώρα να πηγαίνουν στη θεραπευτική μονάδα του Αγρινίου.

Νέες μονάδες
Στην Κατερίνη, δημιουργείται μονάδα, αφού υπάρχει και προσωπικό από το ψυχιατρείο Πέτρας Ολύμπου που έχει κλείσει.

Στον Βόλο, μαζί με τη Μονάδα απεξάρτησης, δημιουργείται και τμήμα απεξάρτησης από το αλκοόλ, που έως τώρα υπήρχε μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αλλες πόλεις όπου δημιουργούνται μονάδες απεξάρτησης στα νοσοκομεία είναι η Πρέβεζα, η Αρτα, τα Ιωάννινα (καθηγητής Μαυρέας), η Ηγουμενίτσα και ενισχύεται η Λάρισα.

Στα 70 Κέντρα πρόληψης αναμένεται να προστεθούν 3-4 στην Α και Β Πειραιώς, που δεν υπάρχει κανένα! Επίσης, ο Δήμος Αθηναίων που έχει 4 κέντρα ζήτησε να δημιουργηθούν άλλα 3 για να καλύψει ανάγκες κυρίως αλλοδαπών.

Ερευνα του ΚΕΘΕΑ
Αρχίζουν τη χρήση ουσιών στην προεφηβεία

Από την προεφηβική ηλικία ξεκινάει η χρήση ηρωίνης στη χώρα μας. Μελέτη του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) για την τελευταία επταετία καταδεικνύει ότι ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης για το σύνολο του πληθυσμού είναι τα 15,5 έτη, ωστόσο ποσοστό μεγαλύτερο από το 1/3 όσων προσέγγισαν τα κέντρα του ΚΕΘΕΑ κατά τη διάρκεια της επταετίας 2000-2006 άρχισε τη χρήση πριν από τα 15 του χρόνια. Οι χρήστες αυτοί σταμάτησαν το σχολείο μόλις άρχισαν να παίρνουν ηρωίνη.

«Η έλλειψη εθνικού συντονισμού μετά τις αποτυχημένες απόπειρες για την κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης, η προχειρότητα και η αδράνεια για ένα τόσο σημαντικό θέμα δημιουργεί προβλήματα στο έργο των οργανισμών απεξάρτησης και απομακρύνει τη δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων που εκκρεμούν», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς στην παρουσίαση της έρευνας και συνέχισε: «Μόνο το 2006 η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης ΚΕΘΕΑ Ιθάκη έλαβε 2.667 κλήσεις, στις οποίες υπήρξε στήριξη των εξαρτημένων, των συγγενών και φίλων τους».

Ζήτησαν βοήθεια 12.938 άτομα
Η διαχρονική μελέτη που πραγματοποίησαν ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπος Πουλόπουλος και ο υπεύθυνος του τομέα έρευνας Γεράσιμος Παπαναστασάτος αφορούσε 12.938 περιπτώσεις ανθρώπων που ζήτησαν τη βοήθεια του κέντρου την επταετία 2000-2006.

Από τις 12.938 περιπτώσεις, η αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλη τη διάρκεια της επταετίας παραμένει γενικά σταθερή στο τέσσερα προς ένα. Η μέση ηλικία των ατόμων που ζητούν θεραπεία αυξάνεται από έτος σε έτος για να φτάσει το 2006 τα 27 χρόνια για τους άντρες και τα 25,2 για τις γυναίκες.

Η ηρωίνη παραμένει η κύρια ουσία κατάχρησης με την υψηλότερη επικράτηση (άνω του 80%) στο σύνολο των ναρκομανών. Η κάνναβη ως κύρια ουσία κατάχρησης αναφέρεται από το 12% του πληθυσμού. Η κοκαϊνη παρουσιάζει χαμηλή επικράτηση (μικρότερη του 5%). Οκτώ στα δέκα άτομα ζουν με τη γονική οικογένεια, η οποία αποτελεί και σημαντικό παράγοντα παραπομπής στη θεραπεία. Επίσης από τη μελέτη φαίνεται ότι στην οικογένεια εμφανίζεται χρήση ναρκωτικών στα αδέλφια, χρήση/κατάχρηση αλκοόλ από τον πατέρα και χρήση/κατάχρηση ψυχοφαρμάκων από τη μητέρα.

Από τη μελέτη αυτή καταδεικνύεται η σχέση της εξάρτησης από ουσίες με την παραβατικότητα. Τρία στα τέσσερα άτομα που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ έχουν κάποια εμπλοκή με τον νόμο.

Το προφίλ των χρηστών την 7ετία 2000-2006

* 98% των χρηστών είναι Ελληνες υπήκοοι
* 60% είναι άνεργοι
* 50% και άνω κάνουν καθημερινή χρήση
* 15,5 ετών είναι η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης ουσιών
* 20,5 ετών η μέση ηλικία κατά την οποία γίνεται η πρώτη ένεση
* 20% των χρηστών σταμάτησαν το σχολείο μόλις άρχισαν να παίρνουν ηρωίνη
* 80% και άνω των ναρκομανών κάνουν συστηματική χρήση ηρωίνης
* 80% και άνω κάνουν χρήση ηρωίνης περισσότερο από 3 χρόνια
* 50% και άνω χρησιμοποιούν σύριγγα που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και από άλλον ή άλλους ναρκομανείς
* 50% των χρηστών έχουν προηγούμενη θεραπευτική εμπειρία
* 4 προς 1 είναι η αναλογία μεταξύ ανδρών γυναικών που κάνουν χρήση
* 8 στους 10 μένουν με τη γονική οικογένεια

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.