ΟΟΣΑ: Ξεφεύγουν οι δαπάνες για την υγεία

ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ για την υγεία εξακολουθούν να ενισχύονται με ταχύτερους ρυθμούς από την οικονομική ανάπτυξη των κρατών σύμφωνα με νέα έρευνα του ΟΟΣΑ. Την περίοδο 1990 -2005 κατέγραψαν πραγματική αύξηση 80%, όταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των χωρών- μελών του Οργανισμού ενισχύθηκε κατά μέσο όρο κατά 37%.

Κατά την τελευταία 25ετία μάλιστα οι περισσότερες χώρες είδαν το ποσοστό των δαπανών για την υγεία να διπλασιάζεται σχεδόν από το 5% στο 9% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Πάνω από το μέσο όρο βρίσκονται οι δαπάνες στον τομέα υγείας στη χώρα μας, καθώς το 2005 άγγιξαν το 10% του ΑΕΠ, όπως και στην Πορτογαλία. Την πρώτη θέση πάντως καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, με τις δαπάνες στον τομέα υγείας να ανέρχονται στο 15,3%. Ακολουθούν η Γερμανία, το Βέλγιο και η Αυστρία με 11%.

Έντονες διαφοροποιήσεις παρατηρούνται μεταξύ των κρατών ως προς την πηγή των δαπανών, ως προς το βαθμό δηλαδή στον οποίο επιβαρύνεται το κράτος.

Στη χώρα μας το 57% προέρχεται από την τσέπη των πολιτών (και το υπόλοιπο από τα ασφαλιστικά ταμεία ), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις σκανδιναβικές χώρες, αλλά και στη Βρετανία είναι κοντά στο 13%.

(ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 20-7-2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.