Τα άρρωστα κλιματιστικά δημιουργούν συνθήκες καύσωνα για δεκάδες ασθενείς

Στα περισσότερα νοσοκομεία η θερμοκρασία ανεβοκατεβαίνει από όροφο σε όροφο, από θάλαμο σε θάλαμο και οι ασθενείς από την πλευρά τους, προσπαθώντας να «ξορκίσουν» τη ζέστη, ανοίγουν τα παράθυρα ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον υδράργυρο

Τη Πέμπτη η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας έφτασε τους 34 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα, σε αρκετούς θαλάμους νοσοκομείων, ο υδράργυρος άγγιξε ακόμη και τους 33! «ΤΑ ΝΕΑ» επισκέφτηκαν με το θερμόμετρο στο... χέρι κεντρικά νοσοκομεία της Αττικής και διαπίστωσαν πως δεκάδες ασθενείς ζουν υπό καθεστώς καύσωνα στα κατά τα άλλα κλιματιζόμενα δωμάτια.

Το θερμόμετρο στο δωμάτιο 673 στον Ευαγγελισμό, και συγκεκριμένα στο ουρολογικό τμήμα, έχει σκαρφαλώσει στους 31 βαθμούς Κελσίου! Κι όλα αυτά, ενώ το κλιματιστικό του δωματίου, στο οποίο νοσηλεύονται δύο χειρουργημένοι ασθενείς, είναι ανοιχτό. Γι΄ αυτό και οι νοσηλευόμενοι παρακάλεσαν φίλους και συγγενείς να τους αγοράσουν έναν ανεμιστήρα, τον οποίο έχουν, όπως οι ίδιοι λένε, 24 ώρες το 24ωρο σε λειτουργία. «Τη Δευτέρα το πρωί, όταν ο αδελφός μου εισήχθη στο νοσοκομείο για να χειρουργηθεί, τα κλιματιστικά δεν λειτουργούσαν καθόλου. Από την Τετάρτη όμως, υποτίθεται πως η βλάβη αποκαταστάθηκε. Όμως ακόμη όμως κι όταν τέθηκαν σε λειτουργία η διαφορά στη θερμοκρασία ήταν ανεπαίσθητη», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Τζία Νταρακλίτσα. «Πρόκειται για τριτοκοσμικές συνθήκες. Ακόμη και το προσωπικό ζεσταίνεται, γι΄ αυτό και στα γραφεία τους έχουν εγκατεστημένα μικρά ανεμιστηράκια», προσθέτει.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, στο ισόγειο του κτιρίου «Πατέρα»: εκεί η θερμοκρασία αγγίζει τους 33 βαθμούς! Στον διάδρομο, δύο ηλικιωμένες γυναίκες ξαπλωμένες σε φορείο, περιμένουν να έρθει η σειρά τους για το ακτινολογικό. Η μία εξ αυτών, η οποία αν και έχει μάσκα παροχής οξυγόνου, δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Οι συγγενείς της μεταφέρουν το φορείο μπροστά από το ανοιχτό παράθυρο, ελπίζοντας σε λίγη δροσιά. Σε άλλες, ωστόσο, κλινικές όπως για παράδειγμα αυτή της Παθολογικής και της Καρδιολογικής, τα αιρκοντίσιον λειτουργούν στο φουλ.

Στο Ιπποκράτειο. Την ίδια ώρα, στα εξωτερικά ιατρεία του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου ο υδράργυρος έχει χτυπήσει «κόκκινο»: 33 βαθμούς Κελσίου, όταν η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας δεν ξεπερνά του 34! Οι δεκάδες άνθρωποι που περιμένουν υπομονετικά στον διάδρομο έως ότου τους φωνάξει ο γιατρός, επιστρατεύουν τις βεντάλιες καθώς η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

Στον Ερυθρό Σταυρό. Άτυχοι είναι και όσοι νοσηλεύονται αυτές τις ημέρες στον Ερυθρό Σταυρό και συγκεκριμένα στη Χειρουργική Πτέρυγα, η οποία στεγάζεται στον 1ο όροφο του παλιού κτιρίου. Οι 31 βαθμοί Κελσίου που κατέγραψε το θερμόμετρο δημιουργούν ένα αφόρητο κλίμα. Τα κλιματιστικά του ορόφου είναι εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, με αποτέλεσμα να δυσανασχετούν ακόμη και οι νοσηλεύτριες. Όμως στην ερώτηση, πότε θα λειτουργήσουν ουδείς είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. Τελικά, ευτυχώς το πρόβλημα αποκαταστάθηκε το βράδυ, όχι όμως και σε ορισμένα γραφεία γιατρών όπου παρόλο που έχουν περάσει αρκετά 24ωρα τα κλιματιστικά αρνούνται να πάρουν μπρος.
Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, κάνουν λόγο για έλλειψη τεχνικών ψυκτικών, με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή συντήρηση στα ήδη επιβαρημένα κλιματιστικά, καθώς αρκετά από αυτά λειτουργούν χειμώνα- καλοκαίρι (παρέχοντας είτε ζεστό είτε κρύο αέρα). Παραδείγματος χάρη, στον Ευαγγελισμό παραμένουν 90 θέσεις κενές, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν τεχνικό προσωπικό.

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν αιρκοντίσιον, η θερμοκρασία παραμένει η ίδια. Η απόδειξη: σε όλα τα δωμάτια της Α΄ Παθολογικής Κλινικής, όπου είναι εγκατεστημένες αυτόματες μονάδες ψύξης, ο υδράργυρος είναι κολλημένος στους 29 βαθμούς Κελσίου. Δύο ορόφους πια πάνω, το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό αφού από τα 12 δωμάτια περίπου τα μισά δροσίζονται. Στα υπόλοιπα, η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός πως στα περισσότερα νοσοκομεία η θερμοκρασία ανεβοκατεβαίνει από όροφο σε όροφο, ακόμη και από θάλαμο σε θάλαμο. Η κατάσταση αυτή οφείλεται συνήθως, σύμφωνα με τους εργαζομένους, στην απουσία κεντρικού συστήματος διοχέτευσης αέρα. Έτσι, τα χειριστήρια των κλιματιστικών χάνονται, οι νοσοκόμες λόγω του φόρτου εργασίας δεν προλαβαίνουν να ελέγξουν τη θερμοκρασία και οι ασθενείς προσπαθώντας να «ξορκίσουν» τη ζέστη, ανοίγουν τα παράθυρα ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον υδράργυρο. Το αποτέλεσμα όμως, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι να λειτουργούν σε ορισμένες περιπτώσεις άσκοπα τα κλιματιστικά εις βάρος των ασθενών!
Στη Θεσσαλονίκη. Και ενώ στο Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση την Πέμπτη ήταν πολύ καλύτερη σε σχέση με αυτή των Αθηνών, καθώς το θερμόμετρο δεν ξεπέρασε τους 29 βαθμούς Κέλσιου στην αίθουσα αναμονής των εξωτερικών ιατρείων, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας νοσηλευτικού προσωπικού, Ρίζος Ριζόπουλος, κάνει λόγο για λάθος τοποθέτηση των μονάδων ψύξης. «Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου τα κλιματιστικά είναι τοποθετημένα απάνω από τα κρεβάτια και όχι ανάμεσά τους, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να δυσανασχετούν και να γίνονται καθημερινά καβγάδες μεταξύ τους γιατί οι μισοί ζεσταίνονται και οι μισοί κρυώνουν», λέει στα «ΝΕΑ».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΙΤΑΝΙΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.