ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗ ΠΡΕΒΕΖΑ : ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ

Είναι κοινό μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας και στο νομό μας, οι ανάγκες για ποιοτική Νοσοκομειακή περίθαλψη αυξάνονται και εξελίσσονται με καταιγιστικούς ρυθμούς.
Σημαντικότερες αιτίες :
- H δημογραφική αλλαγή που παρατηρείται και στην Ελλάδα, αλλά και στο νομό μας. Oι μεγαλύτερες ηλικίες, με όπως είναι αναμενόμενο και περισσότερα προβλήματα υγείας, καταλαμβάνουν ποσοστιαία ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα στο συνολικό πληθυσμό.
- Eχουμε χρόνο με το χρόνο ένα όλο και πιο καλά ενημερωμένο και απαιτητικό κοινό.
- Οι τεράστιες επενδύσεις των εταιρειών σε νέα ιατρική τεχνολογία έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς με την παροχή ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού κορυφαίας τεχνολογίας, που μπορεί να διευρύνει το πεδίο παρέμβασης της ιατρικής και σε νοσήματα που μέχρι χτες θεωρούντο απροσπέλαστα.
- Η ενημέρωση και η εκπαίδευση του κοινού το οδηγεί όλο και πιο συχνά στα νοσοκομεία για λιγότερο σοβαρές αιτίες από ότι στο παρελθόν, αλλά και για προληπτικούς λόγους (check-up),αλλά και για λόγους αισθητικής αποκατάστασης.
- O σύγχρονος τρόπος ζωής αναδύει παθήσεις και προβλήματα που ήταν άγνωστα μέχρι τώρα στην ανθρωπότητα, αλλά και καταστάσεις που όλο και πιο συχνά απαιτούν είτε εντατική θεραπεία σε ειδικές μονάδες είτε παρατεταμένη παραμονή στα νοσηλευτικά ιδρύματα (σοβαρά τροχαία και άλλα ατυχήματα), είτε συχνές εισόδους και εξόδους για τον ίδιο ασθενή στο νοσοκομείο.

Ένας από τους παράγοντες- με όλο και αυξανόμενο ειδικό βάρος –που συμβάλουν στην ποιοτική περίθαλψη είναι οι κτιριακές υποδομές των νοσοκομείων και ο ξενοδοχειακός και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός τους. Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι ένας σημαντικός αριθμός πολιτών που έχει και την οικονομική δυνατότητα καταφεύγει στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων λόγο της άριστης ξενοδοχειακής και κτιριακής υποδομής τους, και της πληρότητάς τους σε ειδικά ιατρικά μηχανήματα.
Το Νοσοκομείο σήμερα σε μια αναπτυσσόμενη επαρχιακή πόλη όπως η Πρέβεζα, πρέπει να έχει και να προβλέπει για τη επόμενη 20ετία τους χώρους και τις εγκαταστάσεις , που θα διασφαλίζουν την αυτονομία του στην παροχή υψηλής ποιότητας δευτεροβάθμιας περίθαλψης με την λειτουργία όλων των αναγκαίων τμημάτων, μονάδων ,κέντρων και εργαστηρίων και υπηρεσιών ,που θα παρέχουν τα εχέγγυα στο γηγενή πληθυσμό να παραμένει στον τόπο του ,να προσφέρει και να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη.
Το Νοσοκομείο καλείται να παίξει το ρόλο του πυλώνα υγειονομικής κάλυψης, το ρόλο του υγειονομικού βάθρου σε ένα νομό που πέρα από τη γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία και μεταποίηση:
- θα αξιοποιεί και θα αναπτύσσει τα μέγιστα το λιμάνι της πόλης (τουριστικά-μαρίνα, εμπορικά)
- θα αξιοποιεί και θα αναπτύσσει τον Αμβρακικό κόλπο
- θα αναπτύσσει τα μέγιστα τον τουρισμό και τον οικοτουρισμό αξιοποιώντας τις παραλίες του, την Πάργα ,τον υγροβιότοπο του Αμβρακικού, τον Αχέροντα , τη λίμνη του Ζηρού, την αρχαία Νικόπολη και το ωδείο της, την αρχαία Κασσιόπη ,το μουσείο της Νικόπολης, το Νεκρομαντείο, το Ζάλογγο
- αξιοποιώντας το ήπιο κλίμα ,τα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και την ύπαρξη πολύ κοντά ασφαλέστατου αεροδρομίου και τη σύνδεσή του με τα υπό ανάπτυξη οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, θα αναπτύσσει τον συνεδριακό τουρισμό με την ανέγερση μιας υπερσύγχρονης συνεδριακής αίθουσας(και είναι γεγονός ότι όχι μόνο η Πρέβεζα αλλά και η χώρα μας είναι πολύ πίσω στην ανάπτυξη συνεδριακού τουρισμού που κατά γενική ομολογία ,χωρίς να αποτελεί πανάκεια, αφήνει και πολλά χρήματα σε μια περιοχή)
- θα αναπτύσσει τον πολιτισμό γενόμενος τόπος συνεχών πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων
- θα αναπτύσσει και νέα τμήματα σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας είναι ανάγκη να το εξετάζουμε και μέσα από την υγειονομική κάλυψη και αναπτυξιακή πορεία και της γειτονικής περιοχής, που περιλαμβάνει το νομό μας, την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας που εκτείνεται δυτικά των Ακαρνανικών ορέων και φτάνει μέχρι το Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας και περιλαμβάνει και την Λευκάδα. Η Υποθαλάσσια ζεύξη (σήραγγα) έχει κάνει πολύ εύκολη την πρόσβαση και την επικοινωνία με αυτή την ευρύτερη περιοχή-που σημειωτέον διαθέτει ένα από τα καλύτερα και ασφαλέστερα αεροδρόμια της Ελλάδας-και δίνει τη δυνατότητα στο Νοσοκομείο να παίξει ένα ρόλο επιτελικού υγειονομικού κέντρου σε αυτήν ακριβώς την ευρύτερη περιοχή.
Εκτιμούμε ότι μέσα από μια τέτοια σκοπιά και μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει να εξετάσουμε το Νοσοκομείο της Πρέβεζας της εποχής που έρχεται.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Εκτιμούμε σήμερα ότι η Πρέβεζα έχει άμεσα ανάγκη ενός νέου σύγχρονου, μεγαλύτερου και λειτουργικού νοσοκομείου που θα παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης στον πληθυσμό της περιοχής ,ενός νοσοκομείου με υποδομές και με προοπτική για τουλάχιστον 40-50 έτη , ενός νοσοκομείου που με τις υπηρεσίες που θα παρέχει, θα δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας και για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του νομού και της ευρύτερης περιοχής.
Αντιθέτως η προσπάθεια να παραμείνει-εκσυγχρονιζόμενο στον όποιο βαθμό είναι αυτό δυνατό- το υπάρχον συγκρότημα, θα απαιτήσει τεράστια κονδύλια ,συνεχή έργα αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού, με πολύ μεγάλο βάθος χρόνου, συνεχή όχληση στη λειτουργία του Νοσοκομείου, με τελικό αποτέλεσμα ένα Νοσοκομείο που δεν θα έχει δυνατότητες ανάπτυξης, θα ανοίγει συνεχώς η ψαλίδα σε βάρος του, σε σύγκριση με άλλα νοσοκομεία και που μετά το πέρας των έργων θα έχουμε ένα Νοσοκομείο 40 ετών και θα τεθεί ξανά λόγω των αναγκών το αίτημα νέου Νοσοκομείου.
Θεωρούμε ότι είναι πλέον χρέος των πολιτών του νομού μας , των φορέων και των εκπροσώπων του νομού, καθώς και των πολιτικών κομμάτων και κινήσεων, να διεκδικήσουν από την Πολιτεία την ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου στη περιοχή μας.
Αξίζει να δαπανήσουμε ένα μεγαλύτερο ποσό και να δημιουργήσουμε ένα νοσοκομείο που θα καλύψει τις ανάγκες μας και τις ανάγκες των παιδιών μας
Το παρόν συγκρότημα μαζί με το οικόπεδό του μπορεί να παραδοθεί στην Τοπική ή τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προς αξιοποίηση όπως εκείνες νομίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.